Numire Custode sau Curator Special

În cadrul procedurii succesorale, atunci când persoanele interesate solicită notarului public, se va proceda la inventarierea bunurilor succesorale, în condiţiile prevăzute de lege.

În cuprinsul procesului-verbal de inventariere se menţionează bunurile găsite în posesia defunctului. Cu privire la bunurile despre care se susţine că sunt proprietatea altei persoane, se va menţiona motivul pentru care se aflau în deţinerea defunctului la data decesului, iar cu privire la bunurile defunctului care se află în deţinerea unei alte persoane se precizează locul unde se află şi motivele pentru care se găsesc acolo.

În procesul-verbal de inventariere se înscriu şi menţiuni cu privire la pasivul succesoral, în măsura în care acesta este cunoscut.

În cazuri urgente, la cererea oricărei persoane care justifică un interes, punerea sigiliilor asupra bunurilor succesorale se poate face şi înainte de întocmirea inventarului, exceptându-se bunurile necesare membrilor familiei defunctului, care au locuit cu acesta.

Astfel, notarul public poate numi în calitate de custode sau de curator special pe unul dintre succesibili.

Inventarul succesoral se întocmeşte în mod obligatoriu în cazurile în care este cerut de oricare dintre părţi, de creditori sau dacă se solicită lichidarea pasivului succesoral. Dacă bunurile înscrise în procesul-verbal de inventariere sunt afectate garantării unor creanţe, acestea se vor înscrie ca atare, cu menţionarea creditorilor.

Dacă unul dintre succesibili sau altă persoană care are în posesie bunuri din patrimoniul defunctului se opune la efectuarea inventarului, notarul public îi îndrumă să se adreseze instanţei de judecată de la locul deschiderii moştenirii.

Punerea sigiliilor, ca măsură de conservare a bunurilor, fie înainte de inventarierea acestora, fie la finalizarea operaţiunii de inventariere, se face numai de către notarul public, după care acesta le va preda unui custode sau curator special stabilit potrivit Codului Civil.

Dacă la efectuarea inventarului se găsesc arme, muniţii, materiale explozibile sau alte substanţe interzise, notarul public solicită de îndată intervenţia organului de poliţie, urmând ca acesta să le ridice, pe bază de proces-verbal, care va fi ataşat la procesul-verbal de inventariere.

Pentru efectuarea inventarierii bunurilor succesorale aflate în circumscripţia altei judecătorii se desemnează un notar public din circumscripţia judecătoriei în raza căreia se află bunurile sau un împuternicit al acestuia. Notarul public va fi desemnat de către notarul care instrumentează cauza succesorală prin cererea adresată şi cu acordul acestuia.

Contact rapid

Mun. București, Bd. Pache Protopopescu nr. 31, parter, sector 2.

Telefon: 031.424.80.98

Fax: 031.426.15.76

office@bnpadiaconescu.ro remus@bnpadiaconescu.ro adina@bnpadiaconescu.ro

Program de funcţionare:

Luni - Vineri: 09:00 - 18:00

Ce vrei să faci astăzi?

  1. Act adițional
  2. Act constitutiv
  3. Act de comasare (alipire)
  4. Act de dare în plată
  5. Act de dezmembrare
  6. Act de lichidare a regimului matrimonial
  7. Act de partaj
  8. Antecontract de vânzare / Promisiune bilaterală de vânzare
  9. Contract de cesiune
  10. Contract de comodat
  11. Contract de constituire drepturi reale (uzufruct, uz, abitație, servitute, superficie)
  12. Contract de donație
  13. Contract de împrumut
  14. Contract de întreținere
  15. Contract de ipotecă
  16. Contract de mandat / Procură / Împuternicire
  17. Contract de rentă viageră
  18. Contract de schimb
  19. Contract de vânzare
  20. Convenție de desființare
  21. Convenție de novație
  22. Convenție matrimonială
  23. Declarație
  24. Dezbaterea succesiunii
  25. Divorț notarial
  26. Invitație notarială
  27. Legalizare de copie
  28. Opinii notariale
  29. Testament
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.